jueves, agosto 18, 2005

Het foute pad.

In een ongeventileerde en slecht verlucht raamloos-kamertje met de naturlijke aroma´s van mest met een vleugje optrekkend vocht probeerde ik te slapen. Mijn beide handen konden er uitgestrekt de muren raken. Nee het was geen gevangeniscel doch het enige kamertje waar ik de nacht kon doorbrengen. Het vertrek was gelegen in een stadje juist over de grens van Peru met een onuitsprekende naam die ik vergeten ben. Het terug vinden is bijna onbegonnen werk daar geen enkele reisgids melding maakt van dit onbenullig authentiek stadje.
Veel huizen waren er nog niet af, metalen staven staken omhoog uit platte daken – er kunnen nog verdiepingen worden toegevoegd als het de familie beter gaat of als het aantal familieleden toeneemt-. Een andere voor de hand liggende reden voor deze lelijke bouwsels is dat er een serieuze belastingvermindering is voor huizen in constructie. Door de kieren waren binnen armtierige kamertjes te ontwaren.
In mijn uppie en als enige gringo in duizend jaar begaf ik mijn door het doolhof van straten – die naar de mensen zeggen met opzet kronkelig zijn om te verhinderen dat de duivel zich erin zou begeven – naar een restaurantje met een soort voedsel waarvan je je later nooit herinnert wat het eigenlijk was, maar goed ook!!!
Wie haalt het in zijn hoofd om hier te komen. Mijn hopeloze situatie misschien. Mijn visum was verlopen. Mijn contactpersoon kon mij niet helpen na foutieve informatie gegeven te hebben vooraf, de regels voor een gratis vrijwilligersvisum worden herschreven en dit kan naar Boliviaanse normen nog maanden/jaren duren, de Belgische ambassade stuurde mij op een nogal wreede manier wandelen, een werkvisum kost duiten vol geld, een papierwinkel van ginds tot België en uren/dagen wachten in allerlei rijen van administratieve diensten. De krant maakte er onlangs nog een rapport openbaar over ¨Bolivia heeft het meest bureaucratisch besuuringssysteem van Zuid-Amerika.¨ Verwonderd? Nee toch. Het beroep – ikwachtinderijvooriemandanders tegen een prijsje- heeft hier dan ook veel succes en helpt het werkloosheidspobleem bijna uit de wereld, allé dat is dan weer overdreven.
Soit, schoorvoetend betrad ik toen langsheen een horde militairen het kantoortje van de migratiedienst. Een koel stenen huis die een opknapbeurt goed kon gebruiken en waar zoals steeds niemand haast had. De kamer werd enkel verlicht door een smalle streep zonneschijn langs de rand van het raam en aan de muren hingen vergeelde posters.
De ambtenaar uitgedost in een zeegroen uniform, een snor als een streepjescode en een woekering van plukken verdord gras die uit zijn oren kwam keek met zijn schrandere bruine ogen op.
Met een komisch, acrobatisch gebarenspel en struikelnd over mijn woorden als een clown met schoenmaat 50 diste ik hem een verhaaltje op dat erop neer kwam dat ik een nieuwe stempel nodig had voor drie maanden (dat is het maximum)
Met een stem druipend van sarcasme antwoorde hij koel: “No!!!”, er was geen ruimte voor twijfel in dat duidelijk beheerste, éénlettergrepige woord. “Por favor, señor, por favor?” maar hij week zoals verwacht geen duimbreed en maakte een gebaar alsof hij fruitschillen weggooide. Een golf van onrust beving mij en mijn netelige situatie schoot weer als een bliksemflits door mijn hoofd;. geen visum, land uit.
In een wanhoopspoging, meer op het geluk vetrouwend dan op de ratio en met het gevoel dat mijn hart uit m´n lijf bonsde haalde ik zwijgend en behoedzaam enkele briefjes naar boven. Het enige dat nog ontbrak aan deze scène was aanzwelende, melodramatische achtergrondmuziek. Ondanks ik deze situatie in het misserabel kamertje de nacht voorheen enkel malen voor mij zag passeren bleef het onwennig . Gelukkig was ik uiterlijk de koelste gast van heel Bolivië op dat moment.
De ambtenaar dook erop zoals een zeearend landt op een bijzonder dikke vis en lachte met een geluid zo vet als foie gras. Zo simpel was het, de Zuid-Amerikaanse wijze van problemen oplossen!!! Het klinkt truttig maar met het immorele ervan heb ik het toch een beetje moeilijk want één van de kolossale problemen waarmee het land te kampen heeft is juist ´corruptie´, het woord is eruit . Ik troost mij met de (foute/goede) gedachte dat het doel (mijn vrijwilligersprojecten) de middelen heiligt. De kids sprongen alvast in mijn nek de dag nadien en hun ogen straalden. Daarmee kan ik leven.
De ambtenaar groette mij nog hartelijk met bijna een buiging à la Versailles terwijl ik mij glunderend zo snel mogelijk uit de voeten maakte alvorens hij zich zo bedenken.
Binnen drie maanden moet ik deze handeling waarschijnlijk aan een andere grenspost herhalen met de hoop dat ik dan niet in een échte cel zal belanden.

Ciao amigos,

5 Comments:

At viernes, agosto 19, 2005 2:07:00 a. m., Anonymous Anónimo said...

Na jouw corruptieverhaal over Peru ben ik er eindelijk achter gekomen waarom St. Alexius zoveel matchen heeft gewonnnen de voorbije jaren....
Jij stiekemerd :-)
Groeten,
Johan

 
At viernes, agosto 26, 2005 3:43:00 a. m., Anonymous Anónimo said...

Hey Fré

Een eindje geleden... na veranderd te zijn van werk (van UilenSpiegel naar Vormingplus Halle-Vilvoorde) en een kleine vier weken ronddolen in Zuid-India terug op rustige belgische bodem. ;-) In India heb ik een klein uurtje van her naar der moeten lopen voor een treinticket en even je stem verheffen hielp daar... en ik dacht dat ik geduld had moeten tonen, blijkbaar is er in andere landen meer nodig! Geniet ervan,groetjes, barbara

 
At domingo, agosto 28, 2005 2:26:00 p. m., Anonymous Anónimo said...

In Brazilië moest je slijmen en nederig zijn, namen ze al je vingerafdrukken met een inkt dat er niet zomaar af ging en betaalde je eveneens blauw aan een traag werkende, dominerende administratie.

In Puerto Rico ben ik een uur vast gehouden geweest in de "sociale dienst / asiel dienst" omdat ik geen hotel had, maar bij een vriend verbleef. Ze dachten dat ik er snel ging trouwen en er op die manier zou blijven! Alsof het er als Vlaming beter vertoeven is. Na een uur me te enerveren (Puerto Rico is Amerikaanse bodem, wel te verstaan), heb ik hen verteld dat ik in België voor de lokale overheid werk en toen mocht ik plots door!
In de douane hebben ze toen nog van alles in beslag genomen...

In Moskou hebben ze onze paspoorten afgenomen om te checken of we geen terroristen waren en zaten we zo letterlijk gevangen op de universiteitscampus. In Rusland kan je nl niet rondlopen zonder je paspoort bij, je kan er voor in de cel vliegen.

Het is dus overal wel een beetje meer of minder afzien... Onderbetaalde ambtenaren in ontwikkelingslanden hebben nogal de neiging om geld te vragen...zou ik ook doen als ik een "rijke" Vlaming zie stotteren die waarschijnlijk wel wat centjes voor me heeft! Zo zou ik m'n kindjes weer wat te eten kunnen geven en een drankje nuttigen op je gezondheid, bleekneus! ;)
Tjah, couleur locale?

Hier voor de rest alles goed.
Jelle zou opnieuw in Diksmuide gaan werken in het cultuurcentrum, gezien hij als zelfstandige teveel overladen wordt door werk en geen tijd meer over houdt.
Het jongetje in de buik voelen we al stampen! Wat fantastisch is.
De verbouwingen zijn uitgesteld tot januari door een gebrek aan aannemers die vrij zijn.
Het is hier eindelijk een beetje zomer!

Groetjes,
Fien

 
At lunes, agosto 29, 2005 10:52:00 a. m., Anonymous Anónimo said...

Ah ge weet het Jowan !

 
At viernes, septiembre 09, 2005 10:36:00 a. m., Anonymous Anónimo said...

skitterend!

 

Publicar un comentario

<< Home